Polskie morze jest fantastycznym kierunkiem na wakacje i nie tylko.
Dobrze jest zatem wiedzieć, co można zjeść nad polskim morzem, dzięki czemu będzie można spróbować różnych regionalnych potraw.
Co można zjeść nad polskim morzem?
Bałtyk przyciąga przez cały rok mnóstwo turystów zarówno z kraju, jak i zza granicy. Dobrze wiedzieć, że nad morzem można zjeść między innymi:
- świeże i wędzone ryby,
- owoce morza,
- czernina,
- wegetariańskie jedzenie nad polskim morzem,
- gęsina.
Warto też dodać, że oprócz tradycyjnych i regionalnych potraw nad morzem są dostępne również potrawy dla dzieci takie jak frytki z mięsem czy zupy typu rosół i pomidorowa.
Dzięki temu bez trudu każdy znajdzie ulubione danie z przepięknym widokiem na plażę i Morze Bałtyckie. Dobrze jest też dodać, że w sezonie wakacyjnym otwarte są restauracje przy samym morzu, co sprawia, iż można podczas obiadu czy kolacji podziwiać widoki i czuć morską bryzę.
Czy w sezonie są kolejki do restauracji?
Jeśli zależy nam na tym, aby w wakacje zjeść rybę w lokalnej restauracji, to dobrze jest udać się do niej wcześniej, gdyż w czerwcu, lipcu czy w sierpniu, mogą być ogromne kolejki. Dlatego też można wcześniej zamówić stolik z rezerwacją, jeśli jest taka możliwość.
Tym sposobem można mieć pewność, że zje się pyszny i regionalny obiad lub kolację z fantastycznymi widokami. Należy mieć na uwadze, że w sezonie jedzenie może być także nieco droższe, niż poza sezonem.
Jedzenie nad polskim morzem jest bardzo dobre i pachnące, zwłaszcza gdy bierze się wędzoną rybę prosto ze smażalni lub z połowu od rybaków. Niektóre restauracje nad morzem mogą być umieszczone również w hotelach na wyższych piętrach, co jest świetnym rozwiązaniem, szczególnie gdy pada deszcz lub śnieg.