Tort to zazwyczaj jedna z głównych atrakcji na każdym przyjęciu z okazji urodzin, wesela, chrzcin czy Pierwszej Komunii Świętej. Jeśli zależy Ci, aby spotkanie zapadło wszystkim w pamięci, postaw na oryginalny, a przy tym smaczny tort, który będzie kulminacją spotkania. Brakuje i czasu, aby przygotować go samemu? Zobacz, ile kosztuje taka usługa w cukierni i czy jest warta swojej ceny.
Tort we własnej kuchni a zamówienie z cukierni
Choć własny i do tego udany wypiek to ogromna satysfakcja, nie zawsze masz czas, aby poświęcić kilka godzin na pracę nad tortem idealnym. Przy wypieku tortu trzeba się ponadto wykazać dużą cierpliwością i odpowiednią wiedzą w temacie tej sztuki. Osoby, które pieką torty samodzielnie, często tłumaczą to także mniejszymi kosztami od zamówienia w cukierni – obecnie ten argument traci nieco na znaczeniu, ponieważ ceny artykułów z przepisów cukierniczych poszybowały w górę.
Tort na zamówienie to coraz popularniejsza usługa – nic zatem dziwnego, że pracowni artystycznych przybyło. Koszty zamówienia ciasta są nierzadko zbliżone do wypieku w domu, a czas i stres zaoszczędzone w ten sposób mają duże znaczenie. Właściwie każda nowoczesna, szanująca się piekarnia umożliwia klientom torty na zamówienie. Warszawa to miasto, w którym nawet na jednej ulicy będziesz mieć wybór między kilkoma lokalami.
Ile kosztuje tort na zamówienie?
Ostateczna cena wypieku będzie się wahać zależnie od jego:
- wielkości,
- smaku,
- dodatków,
Przykładowo w Warszawie kilogram tortu kosztuje ok. 80–100 zł. Kompozycje z wykorzystaniem trudno dostępnych owoców, jak ananas czy mango są zdecydowanie droższe od sezonowych malin czy truskawek – wiele zatem zależy od tego, o jakiej porze roku składasz zamówienie.
Pamiętaj, że na wagę tortu wpływa wszystko to, co na nim umieściliśmy. Na podstawie tego parametru kształtuje się cennik cukierni. Efekt często jednak przerasta najśmielsze oczekiwania i choć tort szybko znika, smakuje naprawdę nieźle.